پرسشنامه بازیابی خستگی/ خستگی مفرط شغلی (OFER-15)
- توضیحات محصول
- دیدگاه ها (0)
- سوالات متداول
معرفی پرسشنامه بازیابی خستگی/ خستگی مفرط شغلی (OFER-15)
این پرسشنامه توسط وینوود و همکاران در سال 2005 ساخته شده است.
هدف از ساخت این پرسشنامه ارزیابی خستگی مفرط شغلی می باشد.
این پرسشنامه دارای 15 سوال و 3 مولفه:
- خستگی حاد
- خستگی مزمن ناشی از کار
- بازیابی بین شیفتی می باشد.
روایی و پایایی پرسشنامه بازیابی خستگی/ خستگی مفرط شغلی (OFER) تایید شده است.
یک فایل مقاله نیز ضمیمه شده است.
خستگی شغلی
یک مشکل رایج و یک پیامد منفی شایع داشتن شغل، خستگی می باشد؛ در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه برای گذران زندگی و حل و فصل امور اقتصادی شاغلین ساعات زیادی را در طول روز مشغول به کار هستند و همین مسئله باعث خستگی جسمانی و روانی آن ها می شود.
خستگی شغلی پیامدهای منفی زیادی به همراه دارد؛ کاهش بهره وری شغلی، کاهش اثربخشی در محل کار، به خطر افتادن سلامت جسمانی، تجربه تنش و استرس شغلی، کاهش عملکرد کارمند در محل کار و به دنبال آن به خطر افتادن اهداف سازمانی از جمله پیامد های منفی خستگی شعلی می باشد.
اخیرا جمعیت کاری و به اصطلاح افراد شاغل بیش از پیش است؛ زنان همپای مردان در اجتماع کار می کنند و همین مسئله باعث شده که خستگی شغلی و تاثیرات آن بر زندگی مورد توجه پژوهشگران قرار بگیرد. خستگی شغلی در حالت شدیدتر آن باعث فرسودگی می شود و فرسودگی می تواند جسمانی یا روانی باشد.
فرسودگی شغلی الگوی زندگی شخصی و حرفه ای فرد را تحت تاثیر قرار می دهد؛ فردی که فرسودگی شغلی را تجربه می کند احساس خستگی، رخوت و بی حوصلگی زیادی دارد؛ این فرد بی انگیزه است و اشتیاقی برای انجام وظایف شغلی ندارد. فرسودگی شغلی باعث کاهش ظرفیت فیزیکی و بهره وری فرد شده و در نهایت خطاها و آسیب های شغلی را افزایش می دهد.
بر اساس نتایج مطالعات، خستگی شغلی یک ریسک فاکتور برای ابتلا به اختلالات اسکلتی عضلانی شناخته می شود.
دلایل بسیاری باعث بروز خستگی شغلی می شود؛ تکراری بودن کار و وظایف شغلی، احساس اینکه صرف زمان در محل کار باعث اتلاف وقت می شود، نداشتن احساس مفید بودن در کار، چالش بر انگیز نبودن کار، احساس اینکه کسی در محل کار به شما احترام نمی گذارد و به حرف های شما گوش نمی دهد، مشارکت شما در انجام وظایف شغلی کم است، مهارت های شغلی شما مرتبط با کاری که انجام می دهید نیست یا نسبت به کاری که انجام می دهید، مهارت کمتری دارید.
خستگی شغلی باعث بی میلی به کار می شود اما خوشبختانه راهکارهایی برای کاهش خستگی شغلی و افزایش رغبت به کار وجود دارد.
در صورتی که تمایل به ارزیابی خستگی مفرط شغلی بر اساس مولفه های خستگی حاد، خستگی مزمن ناشی از کار و بازیابی بین شیفتی داشته باشید، می توانید از این پرسشنامه استاندارد و معتبر استفاده کنید و به اطلاعات خوبی در این زمینه دست پیدا کنید.
هدف از ساخت این پرسشنامه چیست؟
ارزیابی خستگی مفرط شغلی هدف ساخت این پرسشنامه است.
مضرات خستگی شغلی چیست؟
فرسودگی شغلی باعث کاهش ظرفیت فیزیکی و بهره وری فرد شده و در نهایت خطاها و آسیب های شغلی را افزایش می دهد.
علت خستگی شغلی چیست؟
تکراری بودن کار و وظایف شغلی، احساس اینکه صرف زمان در محل کار باعث اتلاف وقت می شود، نداشتن احساس مفید بودن در کار، چالش بر انگیز نبودن کار، احساس اینکه کسی در محل کار به شما احترام نمی گذارد و به حرف های شما گوش نمی دهد، مشارکت شما در انجام وظایف شغلی کم است، مهارت های شغلی شما مرتبط با کاری که انجام می دهید نیست یا نسبت به کاری که انجام می دهید، مهارت کمتری دارید
نظر خود را راجع به این فایل برای ما بنویسید.
شماره همراه و ایمیل شما به نمایش عمومی قرار نخواهد گرفت